Voetbalwedders, pas op voor vooringenomenheid!

Messi mist Penalty

Net als een mentaal zwakke voetballer die in de 90e minuut een penalty mist, zal iemand die wilt voetbalwedden en zijn zwakheden niet onder de knie heeft, het niet ver schoppen. Vooral als hij zijn zwakheden niet onderkent en toegeeft. Zowel in de topsport als bij het op hoog niveau wedden op voetbalwedstrijden, speelt de psychologie een sleutelrol. Een van de meest interessante concepten is de zogenaamde confirmation bias. Wat is het en hoe beïnvloedt het onze voorspellingen? In dit artikel gaan wordt het uitgelegd.

Een mening is nog geen waarheid

Volgens wetenschappers hebben mensen de neiging om de voorkeur te geven aan informatie die hun eerdere mening bevestigt. Het is gebruikelijk om informatie zodanig uit te rekken dat jouw verwachtingen worden bevestigd. Vice versa laat je gegevens die ze zouden kunnen ondermijnen weg of je verwerpt ze. Zoals eenieder weet, heeft een mening weinig te maken met de waarheid, maar het stelt ons in wel staat om vrede te hebben met ons innerlijke zelf. Het concept van vooringenomenheid heeft dus wel degelijk een functie. De speler dient bij wedden op voetbal hier echter elke dag tegen te strijden. Je moet open staan voor nieuwe feiten en niet te koppig zijn om je inzet op het laatste moment te veranderen. Je speelt immers niet voor de eer maar voor de winst! In feite is de winst die je maakt het enige wat telt, dat is je resultaat. De manier waarop je je doel bereikt is van secundair belang. Laat je trots dus varen en geef toe dat je het in eerste instantie niet goed zag.

Confirmation bias bij sportweddenschappen

Hoe werkt de confirmation bias bij sportweddenschappen? De voorkeur voor bevestiging speelt er een belangrijke rol bij. Onwetende gokkers vallen voor dit mechanisme, wat vaak een enorme impact heeft op hun beslissingen. Hoe? We vermoeden dat veel gokkers inzetten op een wedstrijd zonder een analyse uit te voeren. In het geval van een bevestigingsvertekening (confirmation bias dus) hebben we te maken met een zeer vergelijkbaar fenomeen. Wanneer we bijvoorbeeld een wedstrijd tussen Nederland en IJsland in de tabel zien, gaan we er onmiddellijk vanuit dat we zullen wedden op de triomf van de Oranje Leeuwen.

Spelen om de harde pegels

We weten heus wel dat het een dubbeltje op zijn kant is, maar ‘ons gevoel’ zegt ons dat Oranje boven zichzelf uit gaat stijgen. Om ons verstand te sussen, voeren we een “pseudo-analyse” uit. We gaan hierbij alleen op zoek naar informatie die onze keuze bevestigt en we negeren alle bewijzen die tegen onze eerste ingeving zijn. Het feit dat Nederland met veel blessures te kampen heeft en dat IJsland een elftal in opkomst heeft, laten we buiten beschouwing. We geloven heilig in spelers die normaliter niet worden opgeroepen door de bondscoach. We willen zó graag geloven in ons voorgevoel. Is het luiheid? Is het vaderlandsliefde? Is het iets evolutionair? Vast wel, maar het is tevens nogal onverstandig, om dezelfde reden als je beter niet kunt gokken op je eigen cluppie. Clubliefde voedt je vooringenomenheid en dat kan je niet gebruiken als je speelt om de harde pegels.

18+
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 – 2021 voetbalwedden.info – Alle rechten voorbehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.