Word wegwijs in de wereld van decimale, fractionele en Amerikaanse odds

Verschillende odds

Bij de meeste Europese bookmakers krijg je te maken met decimale odds. Getallen als 2.35 en 3.52 laten je precies zien hoeveel geld je kunt winnen met de weddenschap. Maar kom je bij een Brits wedkantoor uit, dan kan het zomaar gebeuren dat je noteringen als 11/4 of 2/5 tegenkomt. Amerikaanse bookmakers gebruiken juist weer quoteringen als +400 en -250. Klinkt ingewikkeld? Laat je dan wegwijs maken in de wereld van de decimale, fractionele en Amerikaanse odds. 

Europa: decimale odds

Decimale, fractionele en Amerikaanse odds geven je allemaal dezelfde informatie: hoeveel geld kun je winnen met elke euro, pond of dollar die je inzet? De manier waarop dit genoteerd wordt, verschilt wel sterk. Europese gokkers zijn doorgaans gewend aan decimale odds. Als je achter een weddenschap bijvoorbeeld 2.15 ziet staan, dan betekent dit dat je bij winst je inzet 2.15 keer krijgt uitbetaald. Een tientje is dan al 21,50 euro waard. Het kost maar weinig moeite om te berekenen hoe hoog jouw potentiële winstbedrag bij elke weddenschap is.

Groot-Brittannië: fractionele odds

In Groot-Brittannië zijn een paar grote bookmakers te vinden. Denk maar aan William Hill en Ladbrokes. De Britten pakken zaken graag anders aan dan in de rest van Europa. Zo gebruiken zij geen decimale odds, maar fractionele odds. Als je bij deze bookmakers gokt, kan het dus handig zijn om kennis te hebben van de fractionele odds.

Het is misschien even wennen, maar fractionele odds werken verrassend simpel. Het cijfer voor de breuk geeft namelijk aan hoe hoog de verwachte winst is. Het cijfer na de breuk staat voor de ingelegde eenheid. Stel je zet 50 euro in op een weddenschap met fractionele odds van 2/5. Dan kun je hier de volgende berekening op loslaten:

Inzet / cijfer achter de breuk = basisgetal  (50 / 5 = 10)

Basisgetal x cijfer voor de breuk = potentieel winstbedrag (10 x 2 = 20)

Bij een inzet van 50 euro en odds van 2/5 kun je dus 20 euro winst maken. Natuurlijk geldt ook hier: hoe hoger de inzet, hoe hoger de winst.

Amerikaanse odds

De Amerikanen hebben weer een heel eigen manier om de odds weer te geven. Zij gebruiken hiervoor plus- en mingetallen. Een mingetal geeft aan dat de bookmaker verwacht dat dit team gaat winnen. Het laat je bovendien zien hoeveel je in moet zetten om 100 dollar te kunnen verdienen. Zet je in op een weddenschap waarbij de odds op -250 staan? Dan weet je dat je gokt op de favoriet én dat je 250 dollar in moet zetten om 100 dollar te winnen. Je inzet mag uiteraard ook hoger of lager zijn.

Kies je voor een weddenschap met een plusgetal, dan gok je op de underdog. Het getal vertelt je hoeveel je wint als je 100 dollar inzet. Met odds van +400 kun je dus het mooie geldbedrag van 400 dollar winnen. Tenminste, als je het aandurft om 100 dollar in de weddenschap te investeren. Met een tientje maak je dan alsnog 40 dollar winst. 

Moet je nu echt gaan omrekenen?

Het zou natuurlijk handig zijn als elke bookmaker dezelfde notatie aanhoudt. Maar hoewel de Britse en Amerikaanse gokbedrijven een andere schrijfwijze hanteren, hoef je toch niet steeds aan het omrekenen te slaan. Bij de meeste bookmakers kun je namelijk zelf instellen welke notatie je op het beeldscherm wilt zien. Zo kun je alle energie gewoon blijven steken in het uitzoeken van de perfecte weddenschap!

18+
SPEEL BEWUST 18+

Copyright © 2017 – 2021 voetbalwedden.info – Alle rechten voorbehouden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.